HOF TEN KERKHOF

De Hof ten Kerkhof (oude spelling Kerckhoff) is een verdwenen boerderij en deze lag bij het kerkhof in het dorp Broekhuizenvorst. Het was een leengoed behorende aan de Heren van Broekhuizen.
 

Oude akten:

* De boerderij was in 1424 eigendom van Dirk van Broeckhuysen van Wickrade, een zijtak van de kasteelheren van Broekhuizen.
Deze zijtak uit Wickrath (D) had hier geen verdere bezittingen en moet het dus eerder geërfd hebben. Als we de lijn terugvolgen naar de aansluiting op de Heren van Broekhuizen, zou dat al eigendom geweest kunnen zijn van Johan van Broeckhuysen, die vermeld wordt van 1314 tot in 1321. 

 

* Gysken van den Voewinckel met zijn echtgenote Mette, kochten op 24 november 1431 een aandeel in de boerderij de Kerckhoff van Johan van Broeckhuysen van Wickrade, die het had geërfd van zijn overleden broer Dirk. 

* Akte van verkoop op 24 november 1431 voor de schepenen van Swolgen en Broekhuizenvorst van een erfpacht uit de Hoeve ten Kerkhoff, door Thijs Kupers aan Johan Vissers en Mette, zijn vrouw, met aantekeningen in de marge d.d. 1609 houdende verkoop van 1/6 deel van deze erfpacht door Henrich van Beeck aan Christoffel Cox en Beel Maessen, echtgenoten.
 

Dat het een belangrijke boerderij was, blijkt wel uit het feit dat het een Thinsboeck heeft, die in het Kreisarchiv Viersen te Kempen ligt.

De meest waarschijnlijke locatie is de plek waar lang een boerderij heeft gestaan en nu een huis uit 1918 staat, namelijk Kerkstraat 5. Zie ook Bouwmanshof, zoals die boerderij vanaf circa 1800 heette.