top of page

                                                                    HOF TEN KERKHOF

De Hof ten Kerkhof (oude spelling Kerckhoff) is een verdwenen boerderij en deze lag bij het kerkhof in het dorp Broekhuizenvorst. Het was een leengoed behorende aan de Heren van Broekhuizen.
 

Oude akten:

* De boerderij was in 1424 eigendom van Dirk van Broeckhuysen van Wickrade, een zijtak van de kasteelheren van Broekhuizen.
Deze zijtak uit Wickrath (D) had hier geen verdere bezittingen en moet het dus eerder geërfd hebben. Als we de lijn terugvolgen naar de aansluiting op de Heren van Broekhuizen, zou dat al eigendom geweest kunnen zijn van Johan van Broeckhuysen, die vermeld wordt van 1314 tot in 1321. 

 

* Johan van Broeckhuysen van Wickrade erfde het van zijn overleden broer Dirk, aldus een akte van  Gysken van den Voewinckel met zijn echtgenote Mette die op 24 november 1431 een aandeel kochten in de boerderij de Kerckhoff van Johan van Broeckhuysen van Wickrade. 

* Akte van verkoop op 24 november 1431 voor de schepenen van Swolgen en Broekhuizenvorst van een erfpacht uit de Hoeve ten Kerkhoff, door Thijs Kupers aan Johan Vissers en Mette, zijn vrouw, met aantekeningen in de marge d.d. 1609 houdende verkoop van 1/6 deel van deze erfpacht door Henrich van Beeck aan Christoffel Cox en Beel Maessen, echtgenoten.
 

* In 1559 behoorde de hof aan de broers Dirck en Jan van Holthuysen, waarbij er een conflict met de overheid van het Land van Kessel was over de bevoegdheid van de laatheren van deze boerderij naar de "laten" in de dorpen Vorst en Swolgen (bron Maasgouw 1920). Ze bewezen hun rechten met een brief uit 1539 waarin  getuigenverklaringen stonden over hun toen al overleden vader Reiner van Holthuysen, die de rechten had. 
Dat het een belangrijke boerderij was, blijkt wel uit het feit dat het een eigen Thinsboeck heeft, die in het Kreisarchiv Viersen te Kempen ligt.

* In het kerkarchief van Well (L) staat in 1611 dat deze jaarlijks uit deze boerderij een bedrag van 36 stuivers ontvangt.

De meest waarschijnlijke locatie is de plek waar lang een boerderij heeft gestaan en nu een huis uit 1918 staat, namelijk Kerkstraat 5. Zie ook Bouwmanshof, zoals die boerderij vanaf circa 1800 heette.

bottom of page