top of page
* BROKEZE BRUIST, sinds 2014 hét culturele evenement van beide dorpen in de maand september, waarvoor het dorpscentrum van Broekhuizen tot aan de loswal langs de Maas het decor is van podia, straattheater, animaties en exposities.
* Carnavalsverenging DE KREY van Broekhuizen sinds 1957, klik hier voor de website. Zij organiseert met carnaval ook de fietsoptocht met een rondje om de kerk (Tour de Brokeze). Het witte fietsmonument hiervoor staat aan de zuidelijke toegangsweg van Broekhuizen.* Carnvalsvereniging DE BLAUWPOËT van Broekhuizenvorst sinds 8 februari 1957, klik hier voor de website.


* KERMIS in BROEKHUIZEN is eind augustus.
* GEITENKERMIS in Broekhuizenvorst
In Broekhuizenvorst wordt al eeuwenlang jaarlijks op de woensdag volgend op de tweede zondag na Driekoningen (6 januari) de unieke geitenkermis gevierd. Het kent naast de gebruikelijke kermis ook een geitenmaaltijd met veel bier op woensdagavond.
Vermoedelijk al in 1685 op de patroondag van Sint Anthonius werd dit gevierd, maar wellicht al eerder op basis van heidense gebruiken. Op deze patroondag werden alle boeten, die als straf voor overtredingen werden geïnd, omgezet in geitenvlees en bier. Het gilde uit die tijd bood het de dorpelingen aan, als een soort  religieuze offermaaltijd voor het welslagen van de oogst en de veeteelt in het komende jaar.
Het feest begint met het uitroepen van een geitencommissie, die onder leiding van een "opperbok" de organisatie op zich neemt. Woensdagmorgen wordt de geit in heel kleine stukjes gesneden en 's middags gebraden. Op woensdagavond vlak voor het eten van de geit wordt de gelukspop "Tunnis" met bier vergoten,  door het dorp gedragen en verbrand, Dit offer is een symbool: het einde van de winter en de geitenkermis. Ten teken van rouw dragen de deelnemers een speelkaart in het knoopsgat. Zodra Tunniske alleen nog maar stof en as is maakt droefheid plaats voor vreugde.


* GEMENGDE ZANGVERENIGING CON BRIO, sinds 21 maart 1978, klik hier voor de website.

* FANFARE BROEKHUIZENVORST EN OOYEN, sinds 25 maart 1879, klik hier voor de website.
* FANFARE ST. NICOLAAS BROEKHUIZEN, sinds 21 september 1948, klik hier voor de website.

* SPORT VERENIGING EXCELSIOR BRUGHUSIA (SVEB), sinds 1918, klik hier voor de website.

​​* DE LOCHT, HET OPENLUCHTMUSEUM van Noord-Limburg in Melderslo (7 autominuten rijden of 25 minuten fietsen vanuit Broekhuizen), waar het landelijk leven uitgebeeld wordt in een oude boerderij met vele gebouwen. Er staat een boerenschuur, smederij, brouwerij, bakhuisje, stroopmakerij, klompenmakerij, zadelmakerij, kapel, muziektent etc. De nieuwe Noord-Limburgse landbouw (champignons, asperges en blauwe bessen) wordt goed in beeld gebracht. Vele smakelijke streekproducten zijn in die winkel te koop. Klik hier voor de website.

                                                                          
 
de locht.png
Brokeze bruist.jpg
downloaden.jfif
downloaden (1).jfif
bottom of page