Archief BROEKHUIZEN-BROEKHUIZENVORST
Schepenzegel Broekhuizenvorst
Historie Broekhuizenvorst
Uit de romeinse tijd is weinig bekend en de kans is groot dat hier ergens een Romeinse hoeve heeft gestaan. In 1920 zijn bij het uitdiepen van de Marsbeek enige bronzen Romeinse voorwerpen gevonden, namelijk drie fibula's, een armband en veertien munten van keizers uit de 1ste en de 2de eeuw. Maar die kunnen door reizigers verloren of geofferd zijn en geven geen indicatie over bewoning.
Vrij vroeg in de geschiedenis werd in Broekhuizenvorst een zaalkerkje gebouwd (kennelijk vermeld in 1214) en bestond de omgeving met name uit agrarisch gebied. De heren van Broekhuizen kerkten hier en bouwden later een kapel in Broekhuizen, die in 1484 los kwam van de moederkerk in Broekhuizenvorst.
Op 14 augustus 1460 verklaart Geret van Brueckhuysen met toestemming van zijn echtgenote Kathrina aan het Kartuizerklooster te Roermond te hebben verkocht zijn korentiende te Vorst bij Broekhuizen zoals deze hem als kindsdeel is toegevallen. Dat hield in dat Broekhuizenvorst wel allang een eigen rechtseenheid vormde, ook al had het een schepenbank met Swolgen samen.
De dorpen Broekhuizenvorst en Swolgen vormden immers al op 23 oktober 1424 samen één schepenbank, een combinatie die mogelijk tot circa 1729 bestond, waarna een aparte schepenbank Broekhuizenvorst werd opgericht met vier schepenen. Op 15 september 1771 werd die samengevoegd met Ooijen, omdat men dezelfde Heer had die dat besloot. Ofschoon Broekhuizenvorst dus pas in de achttiende eeuw een eigen schepenbank kende, bezat het dorp reeds op 30 augustus 1651 een eigen zegel dat aan akten van het kerkdorp, voornamelijk akten van schuldbekentenis, werd gehecht. Na de instelling van een eigen schepenbank bleef dit zegel als schepenbankszegel benut. Het werd op 24 april 1741 als schependomszegel aangeduid. Het zegel vertoont de Heiland, die in de linkerhand een wereldbol houdt. In de open ruimte staan de letters B en V voor de plaatsnaam Broekhuizenvorst. Omschrift: SANCTUS SALVATUS. Diameter 3,3 cm.